Kako nastane med?

458
0
Goričko je v Sloveniji in širši okolici znano po svojem odličnem medu. Pokukajte v panj in poglejte, kako nastane med.

V sklopu projekta Zdravje v naših rokah smo obiskali čebelarstvo Čebelji gradič v Serdici pri Rogašovcih. Družina Kisilak že vrsto let skrbi za pravi, gorički med.

Kako pridobimo med?

Med je naravno sladilo, ki ga pridobivamo iz cvetličnega nektarja. Je sladka in gosta tekočina, ki je znana po svoji edinstveni aromi in okusu. Poleg tega je med bogat z naravnimi hranili in ima številne pozitivne učinke na zdravje ljudi.

Čebele so ključni dejavnik pri pridelavi medu, ki nastane iz nektarja cvetov. Te pridne delavke obiščejo na stotine cvetov in zaužijejo njihov nektar.

V prebavnem traktu se s pomočjo encimske dejavnosti, ki razgrajuje sladkor, nektar čez čas prebavi v surovi med. Tega čebele izpljunejo v celice satja in ga posušijo.

Ko čebele satôvje pokrijejo z voščenimi pokrovci, s katerimi med zaščitijo pred vlago, je ta dozorel in primeren za točenje. Najprej je treba satovje vzeti iz panja in z njega s pometalcem omesti čebele.

Iz satja čebelarji s posebnimi čebelarskimi vilicami odstranijo voščene pokrovce. Odkrito satovje se potem postavi v točilo za med, ki ga zaženejo. Ob vrtenju satov se med iztiska iz celic ter se nato skladišči v posodah, od koder ga kasneje pretočijo v kozarce.

Prazno satovje čebelarji vrnejo nazaj v panje.

Med je za uporabo pripravljen takoj po pridelavi, vendar se z leti zorenja njegov okus in aroma še izboljšujeta. Kozarec medu se običajno opremi z etiketo, ki vsebuje informacije o vrsti medu, poreklu in roku uporabnosti.

Med ima številne pozitivne učinke na zdravje ljudi, saj je naravni vir energije, vsebuje antioksidante in ima protibakterijske lastnosti, prav tako pa je dobro pomirjevalo.

Uporaba medu je prisotna tudi v tradicionalni medicini za zdravljenje različnih težav, vključno z vnetjem grla in kašljem, uporablja pa se tudi za zdravljenje ran.

Slovenija s povprečno porabo več kot kilogram medu na prebivalca letno spada med največje porabnice medu na svetu.

aaa

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.