Domov Skupna kmetijska politika Zdrava hrana za zdravo telo

Zdrava hrana za zdravo telo

449
0
Zdrava hrana je temelj za naše zdravje. Pa se res zavedamo njenega pomena? Preberite, zakaj je ekološka in lokalno pridelana hrana tako pomembna.

Tokratna oddaja Zdravje v naših rokah, je posvečena varni hrani in kratkim dobavnim verigam.

Spodbujanje kratkih oskrbnih verig in lokalne hrane sta med prednostnimi nalogami Skupne kmetijske politike Evropske unije in slovenskega kmetijstva.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v ta namen tudi uvedlo promocijsko kampanjo Naša super hrana. 

V Evropski uniji veljajo sheme kakovosti, ki so predpisane z uredbami. To so: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost in ekološka pridelava.

Poleg teh pa so še slovenske označbe, ki veljajo samo v Sloveniji. Te so: izbrana kakovost, označba višje kakovosti in integrirana pridelava.

Kratke dobavne verige prispevajo k varnosti hrane

Sonja Bertalanič, Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota, je strokovnjakinja za varno hrano in terenska svetovalka za ekološko in biodinamično kmetijstvo. Zagovarja hrano pridelano na ekološki ali biodinamičen način.

»Varna, predvsem pa zdrava hrana, je temeljna za naše kvalitetno življenje. Kratke dobavne verige so ključne pri tem,« pravi Bertalanič.

Hrana, ki prihaja iz tujih držav, je tretirana s kemikalijami, ki imajo negativne učinkena naš organizem. Hrana s kratkih dobavnih verig je dosti bolj zdrava in sveža ter ima posledično večjo vrednost vitaminov in encimov.

Kaj je biodinamično kmetijstvo?

Biodinamična pridelava je celosten način kmetovanja, s čimer ohranjamo biotsko raznovrstnost, povezavo človeka z naravo in hkrati skrbimo za zdravje ljudi in živali.

Bertalanič omeni eksperiment s kumarami. Vzeli so kumare tradicionalne, ekološke in biodinamične pridelave, jih razrezali in zavili v aluminijasto folijo. Rezine konvencionalno pridelane kumare so propadle, tiste iz biodinamične pridelave, pa so se zarastle skupaj.

Hrana tovrsten pridelave blagodejno vpliva na naše celice, naš razvoj in posledično na dobro počutje.

Sodobne težave

Bertalanič vidi največjo težavo v hitri pridelani in vnaprej pripravljeni hrani. Živimo v obdobju porasta novodobnih obolenjih, ki so tudi rezultat nepravilnega, nezdravega prehranjevanja.

Bertalanič priporoča uživanje čim več svežega lokalnega sadja in zelenjave ter prehranjevanje temelječe na rastlinski hrani.

»To je živa hrana, ki naše celice krepi, regenerira, oživlja,« poudari Bertalanič.

Pri hrani živalskega izvora, med katere spadajo meso ter mesni in mlečni izdelki, pa svetuje, da posežemo po lokalnih ali slovenskih izdelkih.

Nepovezanost in odsotnost večjih zadrug

Slovenski kmetovalci, še zlasti ekološki, se ne povezujejo med sabo. Bertalanič je sploh kritična do tega, da ne obstajajo večje zadruge, ki bi jim kmetje lahko prodajali svoje pridelke in imeli garantiran odkup.

Zelena točka v Murski Soboti

Zelena točka je zadruga in trgovina, ki zagotavlja potrošnikom svežo, sezonsko sadje in zelenjavo skozi vso leto. Ponujajo pridelke slovenskih kmetij, trenutno sodelujejo z več kot sto različnimi pridelovalci.

Potrošnikom poskušajo omogočiti kakovostnejši način prehranjevanja in življenja. Letos so praznovali deseto obletnico delovanja.

Denis Topolnik, predsednik zadruge Zelena točka, omeni, da je ustanovitvi botrovala želja, da bi zelenjadarjem omogočili lažjo pot na trg, mimo posrednikov.

Začelo se je z majhno trgovino na murskosoboški tržnici in nadaljevalo v nakupovalnem središču BTC. Trenutno imajo trgovino na Industrijski ulici in sodelujejo s številnimi javnimi ustanovami in restavracijami.

Od njive do trgovske police

Zelena točka se trudi ozaveščati javnost o pomenu sveže, lokalne hrane, z različnimi akcijami in spletnimi objavami.

»Imamo občutek, da se potrošniki zavedajo tega, da je pomembna bližina. Se pravi, kratki čas od njive do trgovske police, najbolj pomembno pa je, da je znano poreklo,« razloži Topolnik.

Zelo pomembna je tudi sledljivost pridelkov in izdelkov. Letos so tudi začeli izvajati projekt Sveže in zdravo, za promocijo kmetijskih proizvodov in integrirane pridelave.

Spodbuda s strani občine

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, delovanje Zelene točke pozdravlja. Občina je z Zeleno točko že tudi sodelovala pri različnih evropskih projektih.

»Pomembno je, da se ta hrana, ki ima kratke dobavne roke, ponudi šolam in vrtcem, da imajo naši otroci na razpolago kvalitetno in varno hrano,« meni Anželj.