Domov Skupna kmetijska politika Na tem področju je Pomurje ena izmed najuspešnejših regij v Sloveniji

Na tem področju je Pomurje ena izmed najuspešnejših regij v Sloveniji

410
0
Goran Šoster, direktor Prleške razvojne agencije, je spregovoril o izzivih razvoja podeželja. Borut Horvat, župan občine Turnišče, pa je predstavil izvedene projekte.

V tokratni oddaji Zdravje v naših rokah na televiziji IDEA je beseda tekla o programih razvoja podeželja.

Programi razvoja podeželja vplivajo in sooblikujejo življenje na podeželju. Eden od ciljev skupne kmetijske politike Evropske unije, je krepitev podeželskih območij in dvig kvalitete življenja.

Kar 82 odstotkov površine Evropske unije je podeželske. Na tem območju pa živi zgolj 28 odstotkov prebivalstva.

Lokalne razvojne skupine so pomemben člen v razvoju podeželja

Goran Šoster je direktor Prleške razvojne agencije in vodja LAS Prlekija. Ta s pristopom od spodaj navzgor omogoča lokalnemu prebivalstvu, da aktivno soodloča o prioritetah in razvojnih ciljih lokalnega območja.

Prleška razvojna agencija je bila ustanovljena leta 1998 z namenom pospeševanja razvoja malega gospodarstva, turizma in podeželja na območju Prlekije.

Pomurje beleži demografski upad

Največji izziv v zadnjih dveh desetletjih Šoster vidi v velikem demografskem upaduPomurja in selitvi prebivalstva s podeželja v mesta.

»Selitev delovnih mest in selitev storitev s podeželja v mesta, je to regijo zelo prizadelo,« pravi Šoster.

Lokalne akcijske skupine v Pomurju se povezujejo pri izvedbi različnih projektov in črpanju evropskih sredstev. Šoster posebej izpostavi program razvoja podeželja Leader/CLLD, ki je prispeval k dvigu kvalitete življenja na podeželju.

Leader/CLLD je program, ki je voden s strani treh partnerjev: javnega sektorja, gospodarstva in civilne družbe. Evropski kmetijski sklad nudi pomoč v obliki subvencij, namenskih podpor kmetijam ter tudi širše ukrepe, ki pomagajo celotni kmetijski panogi in imajo vpliv na socialo in ekonomijo.

»Pomurje beleži visok procent realizacije teh kmetijskih sredstev iz evropskega kmetijskega sklada,« meni Šoster in dodaja, da je Pomurje ena izmed najuspešnejših regij v Sloveniji pri koriščenju teh sredstev.

Uspešno oplemenitenje investicij

V preteklem programskem obdobju je Lokalna akcijska skupina Prlekija izvedla več kot 70 različnih projektov. Gre za manjše projekte, ki prispevajo k lokalnemu razvoju. Na voljo so imeli 2,5 milijona evrov sredstev.

»Mi smo ta sredstva oplemenitili, tako da smo prišli do skupne kvote nekje pet milijonov evrov, s katerimi smo generirali razvojni ciklus,« razloži Šoster.

Nekje 30 do 40 odstotkov projektov se navezuje na razvoj turizma.

Turnišče kot primer dobre prakse razvoja podeželja

Občina Turnišče je ena izmed najmanjših občin v Sloveniji, toda po uspešnosti se lahko kosa s precej večjimi. Sama občina obsega štiri naselja in šteje dobre tri tisoč prebivalcev.

Župan Borut Horvat daje prioriteto projektom za razvoj kulture, družbenega življenja in medgeneracijskega sodelovanja.

Tak projekt je bila vzpostavitev podeželskega stičišča Polanščekova domačija, ki je prostor za družabne dogodke, društva in druženje.

V njej domujeta Društvo upokojencev Turnišče in Kolesarski klub Varaški šujstri, prostor pa uporabljajo tudi druga društva. Za domačijo je nova proga za balinanje, ki jo uporabljajo predvsem upokojenci.

Na domačiji so tudi vzpostavili vzorčni sadovnjak s starimi sortami jabolk, hrušk in orehov ter visoke grede z zelenjavo. Okrog domačije se vije vinograd, poleg pa je še zeliščni vrt.

Obnovo domačije so izvedli s pomočjo Lokalne akcijske skupine Pri dobrih ljudeh, v katero so vključene občine na Dolinskem.

Vsaka vas ima fitnes na prostem

Druga pomembna pridobitev za občino sta fitnesa na prostem v Renkovcih in na Gomilicah, kjer lahko prebivalci trenirajo na prostem s pomočjo različnih orodij. Ta sta bila sofinancirana s strani razvojnih skladov.

Na željo prebivalcev pa je občina še sama financirala fitnesa na prostem v Turnišču in Nedelici.

Prav tako so kupili elektronske tarče za Strelsko društvo Štefan Kovač, občina pa je vključena tudi v mrežo izposoje koles Pomurje bike.

Velik potencial v turizmu

Občina je s podjetjem Lušt izvedla tudi projekt Luštne tržnice. Gre za tržnice, kjer lahko lokalni pridelovalci ponujajo svoje izdelke.

»Smisel projekta je bil, da se lokalni pridelovalci povežejo, da predstavijo svoje pridelke in izdelke,« pravi župan Horvat.

Vzpostavili so tudi nov turistično-informacijski center poleg turniške cerkve, kjer bodo obiskovalci dobili informacije o občini in lokalnih ponudnikih. V načrtu je še vzpostavitev prodajnega avtomata z lokalnimi produkti.

Pomemben poudarek na verskem turizmu

»Mislim, da je verski turizem tisti, na katerem lahko gradimo turistično ponudbo v občini,« meni Horvat.

Cerkev Marijinega vnebovzetja v Turnišču, je osrednje božjepotno središče murskosoboške škofije. Občina si želi, da bi se ves turizem odvijal okrog verskega turizma, katerega želijo še bolj razviti in vključiti lokalne ponudnike.