Domov Skupna kmetijska politika Iz božičnega darila je zrasla podeželska čokoladnica

Iz božičnega darila je zrasla podeželska čokoladnica

440
0
Jasmina se je po študiju vrnila domov, kjer sta z možem odprla podeželsko čokoladnico. Zdaj imajo že deset zaposlenih in neverjetne načrte za prihodnost.

Zgodovina posestva Passero, ki ga sedaj kot mlada prevzemnica upravlja Jasmina Passero Sotošek, sega kar pet generacij v preteklost.

Jasmina je odraščala na kmetiji in pomagala pri raznih kmetijskih opravilih. Takrat so se, kot večina prekmurskih kmetij v tistem času, ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo.

V turizem sta se usmerila že starša

S turizmom na kmetiji so se začeli spogledovati že Jasminini starši, ki so s pregovorno prekmursko gostoljubnostjo pričeli nadgrajevati kmetijsko dejavnost.

Na domačiji v Tešanovcih imajo sedaj dva apartmaja za goste, ki sta le redko prazna. Poleg apartmajeV pa imajo na Jelovškovem bregu tudi vinotoč, kjer gostom ponujajo vino iz svojih vinogradov ter domače suhomesnate izdelke in ostale dobrote.

Iz romantičnega darila je nastala podjetniška ideja

Po opravljeni srednji šoli se je Jasmina odpravila na študij živilske tehnologije v Ljubljano. Kot nam je zaupala, je v njej ves čas študija tlela želja, da se po študiju vrne domov in nadaljuje delo na domačiji.

Med študijem je na fakulteti spoznala tudi svojega sedanjega moža Tomaža, ki je bil tudi sam študent živilske tehnologije in velik navdušenec nad kulinariko, predvsem eksperimentiranjem v kulinariki.

Nekoč ji je za božič podaril čokoladne praline, ki jih je sam naredil in takrat se jima je utrnila poslovna ideja.  Iz njune ljubezni ter ljubezni do hrane se je rodila ideja o butični podeželski čokoladnici.

Čokolada s šunko? Zakaj pa ne.

Po končanem študiju sta se skupaj preselila v Tešanovce, kjer sta ustanovila svoje podjetje in pričela s proizvodnjo čokolade ter prevzela vajeti posestva Passero v svoje roke.

Pri proizvodnji ustvarjanju receptov poskušata čokolado združevati s čim bolj tradicionalnimi lokalnimi okusi. Na njihovih policah tako najdemo čokolade z bučnimi semeni, makom, ajdo, prekmursko gibanico, sadjem, pa tudi precej bolj nenavadne kombinacije, kot je čokolada s prekmursko šunko ali ocvirki.

Njihova čokolada je postavala prepoznavna, podeželska čokoladnica pa je postala že prava turistična atrakcija.

Nastajanje čokoladnih mojstrovin si namreč obiskovalci njihove prodajalne lahko ogledujejo kar skozi veliko stekleno steno.

Zaposlujejo že deset ljudi

Pred nekaj leti so na dvorišču domačije odprli tudi manjšo kavarno, kjer gostom postrežejo kavo, domače sokove, čaje ali pa kaj sladkega.

Kmalu za tem je sledila epidemija covid-19, ki je zanje predstavljala velik izziv, a so ga uspešno prebrodili. Sedaj se soočajo s težavami zaradi izrazitih podražitev surovin in težav v dobavnih verigah, vendar so glede prihodnosti optimistični. Že sedaj njuno podjetje zaposluje osem ljudi, kmetija pa še dva.

V prihodnosti si želita dejavnost posestva še dodatno razširiti. Vzpostaviti želita doživljajski center prostore čokoladnice pa še razširiti.