Domov Skupna kmetijska politika V kaj predelati jabolka? V kozarec zdravega soka!

V kaj predelati jabolka? V kozarec zdravega soka!

491
0

 

V sklopu projekta Zdravje v naših rokah je TV Idea skupaj s predelavo sadja Gjergjek iz Kovačevec pripravila izobraževalni film o pridelavi jabolčnega soka.

Vsi poznamo izrek: »Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.« Jabolka so sadje, ki ga najpogosteje najdemo v domačih sadovnjakih in gospodinjstvih. Ob obilni letini se postavlja vprašanje, kako jih gospodarno predelati in shraniti za dlje časa. Odgovor je jabolčni sok.

Jabolčni sok je pijača, ki jo lahko ponudimo najširšemu krogu uporabnikov, saj je priljubljena med vsemi generacijami in odlična brezalkoholna pijača za vsako priložnost. Pravilno ustekleničen jabolčni sok lahko shranimo kar za dve leti.

Izdelava jabolčnega soka se začne z izbiro zdravega in dozorelega sadja. Pred mletjemjabolka prvič grobo operejo, nato odstranijo neustrezne in poškodovane plodove, na kar gredo še enkrat v pranje. Previdnost je potrebna že pri obiranju jabolk, saj poškodovani deli hitro oksidirajo in posledično spremenijo okus soka.

Oksidirani sok opazimo že na izgled, saj je temnejše barve in se peni. Prebrana in očiščena jabolka se zmeljejo in stisnejo v stiskalnici iz katere priteče svež jabolčni sok.

S posebnim pripomočkom izmerijo tudi stopnjo sladkorja v soku. Po stiskanju sadja v stiskalnici ostanejo usedline – tropine. Torej lupine in pečke, ki niso primerne za sok.

Sveže iztisnjeni sok napolnijo v visoke sode od koder po ceveh steče v stroj za stekleničenje.

Tukaj se sok pasterizira s kratkim postopkom segrevanja na 78 stopinj Celzija, na kar ga natočijo v sterilne steklenice. Preverijo, če vsi zamaški dobro tesnijo, nato steklenice postavijo v ležeči položaj, da se pasterizira tudi grlo steklenice in zamašek.

Za tem je potrebno steklenice še opremiti z ustrezno etiketo in spraviti v primerno embalažo za lažji transport in prodajo.

Jabolčni sok ima številne ugodne učinke na naše zdravje. Pomemben je predvsem kot izdaten vir kalija in polifenolov, aktivnih antioksidantov, ki preprečujejo pojav bolezni srca in ožilja.