Domov Skupna kmetijska politika Na kmetiji Vitez težkim časom kljubujejo s prodajo končnih izdelkov

Na kmetiji Vitez težkim časom kljubujejo s prodajo končnih izdelkov

487
0
Denis je predstavnik že četrte generacije Vitezovih, ki se ukvarja s kmetovanjem. Čeprav je v kmetijstvu ogromno izzivov, se jih lotevajo z optimizmom.

Ob glavni cesti v Tešanovcih najdemo poslopje družinske kmetije Vitez. Ta se že približno sedem desetletij ukvarja s pridelavo hrane in z njo oskrbuje kupce v lokalnem okolju.

Pred nekaj leti je, po opravljenem študiju turizma, vodenje kmetije prevzel najstarejši sin Denis Vitez, ki je tako postal predstavnik že četrte generacije kmetovalcev v družini.

Znani po izvrstnem bučnem olju

Osredotočeni so predvsem na pridelavo poljščin. Tako lahko na njihovih poljih najdemo razne vrste žitaric, koruzo, sladkorno peso, seveda pa ne manjkajo niti buče.

Kot pove mladi prevzemnik Denis, so se v preteklosti na kmetiji ukvarjali tudi z živinorejo, a so jo z leti opustili. Hleve, kjer so pred leti še vzrejali živali, so predelali v shrambne prostore in tako sedaj v njih skladiščijo semena za pridelavo olja.

Kot se pohvali Denis, je njihova kmetija znana ravno po kakovostnem bučnem olju, tega letno pridelajo tudi do 3000 litrov. Zelo dobro je sprejeto tudi sončnično olje, ki ga izdelujejo zadnja leta.

»Nekaj živali imamo zdaj samo še za lastne potrebe in za popestritev na kmetiji,« pojasni Vitez.

 

Delo se ne konča le na domačih njivah

Sami obdelujejo približno 90 hektarjev površin, ki so v veliki meri v njihovi lasti, nekaj pa jih tudi najemajo. A s tem se njihovo delo še zdaleč ne konča.

Traktorjev, priključkov, kombajna in vse ostale mehanizacije se namreč ne splača imeti samo za lastne potrebe, zato strojne storitve, predvsem setev in žetev, opravljajo tudi za druge kmete v bližini.

Delo na kmetiji se zavleče tudi pozno v noč

Kmetija Vitez je opremljena s sodobno kmetijsko mehanizacijo, kot je denimo satelitsko vodenje traktorjev, a kljub temu delo na kmetiji ni enostavno, priznava Denis.

Pogosto se zgodi, da se delo na njivi zavleče pozno v noč, saj narava ne čaka. Kot pove, mu je pri delu z mehanizacijo še vedno v veliko pomoč oče Franc, ki je kmetijo vodil več kot 30 let.

Seveda pa pri kmetijskih opravilih sodeluje vsa družina. Pred kratkim sta s partnerko povila tudi sina, tako da je v družini poskrbljeno tudi za nasledstvo, se pošali Denis.

Težkim časom kljubujejo s prodajo končnih izdelkov

Višanje cen energentov, predvsem pa gnojil, je letos še posebej udarilo po žepih ravno kmete. Denis tako pove, da so se njihovi stroški v letošnjem letu močno povišali, a jih v celoti nikakor niso mogli pokriti s ceno, ki so jo dobili pri prodaji žitaric in ostalih kmetiskih surovin na trgu.

Zato je še toliko bolj pomembno, da čim več pridelkov predelajo v končne izdelke, ki jih nato prodajajo v svoji prodajalni na kmetiji ter pri drugih ponudnikih. Med temi seveda prednjači bučno olje ter sončnično olje, pa tudi pražena bučna semena, ki so odličen prigrizek.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.