Domov Skupna kmetijska politika Kako nastane moka?

Kako nastane moka?

666
0

Za dober kruh in pecivo je ključna dobra moka. Pa veste, kako moka nastane?

TV Idea je v sklopu projekta Zdravje v naših rokah obiskala Mlinarstvo Kolenko vGornji Bistrici pri Črenšovcih. Kolenkovi se že v tretji generaciji ukvarjajo z mlinarstvom v prekrasnem, lesenem mlinu.

Da spečemo dober kruh ali pecivo, potrebujemo najprej dobro in kakovostno moko.

Moka je produkt obdelave žitaric ali drugih rastlin, ki se jih zmelje v mlinu.

Pomurje je bogato z žitaricami, saj tu rastejo pšenica, pira, ječmen, rž in oves. Kmetje poberejo žita s svojih polj in jih prodajo mlinarju. Mlinar žito najprej stehta, če gre za ekološko pridelano žito, pa je potreben tudi vzorec za biološko analizo.

Ob tehtanju se izmeri vlažnost žita, saj tako vlaga kot vročina vplivata na kakovost zrnja. Primerno skladiščenje je zato zelo pomembno.

Po tehtanju se žito nasipa v nasipni jarek, od koder potuje do čistilnih strojev, ki žito očistijo. Izteče čisto zrnje brez različnih primesi ali nečistoč.

Žito gre nato v mletje. Polnozrnata moka se melje v mlinu na kamen, ki žitna zrna olušči od zunanjosti proti sredini. Mlinar lahko določi jakost mletja, kar vpliva na tip končne moke.

Navadna bela moka se po navadi melje v valjčnih mlinih, ki zrnje zmeljejo bolj na drobno, od sredine navzven.

Na koncu potuje moka še v stroj za presejanje, ki odstrani grobe delce, otrobe in jo razrahlja. Ko se moka ohladi, jo zapakirajo in nalepijo ustrezne deklaracije.

Moke ločimo na krušne in nekrušne vrste mok.

Krušne so tiste, ki vsebujejo v vodi netopne sestavine in lahko iz njih naredimo kruh. To so pšenična, pirina, kamutova in ržena moka.

Med nekrušne pa spadajo ajdova, koruzna, ovsena, ječmenova, riževa in sojina moka.