Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 VIDEO: Baron in Falot: Kakovost in tradicija v Sirarni Čuš

VIDEO: Baron in Falot: Kakovost in tradicija v Sirarni Čuš

140
0

V Orehovi vasi smo obiskali družinsko sirarno Čuš. S svojo predanostjo kakovosti in tradiciji proizvajajo široko paleto s sirov, ki jih odlikuje surovo mleko in posebni okusi, ter ponosno nosijo znak Izbrana kakovost – Slovenija ‘Kmečki’.

V Orehovi vasi, v bližini mesta Maribor, se skriva družinsko podjetje, katerega začetki segajo že v zgodnja devetdeseta leta.

»Začetki sirarne Čuš segajo v leto 1992, kjer smo proizvodnjo iz 300 litrov razširili danes na 2500 litrov. Pričelo se je izdelovanje v domači kleti, kjer so začeli nastajati prvi hlebci in tako se je danes moderniziralo na večjo količino,« nam je ob obisku dejal trenutni lastnik sirarne Marko Čuš.

Letno tako predelajo 800.000 litrov mleka, ki ga odkupujejo od lokalnih kmetij.

Prvi izdelek, ki so ga naredili, je bil poltrdi sir, ki se je takrat imenoval Gavda Nada, ki je bil brez dodatkov. Čez leta so svojo ponudbo povečali.

»Nato pa smo začeli eksperimentirati z raznimi začimbami, razvijali so se razni okusi, poskušali smo z zorenjem. Tudi starane sire pridelujemo, zorjene tudi leto ali dve,« je dejal.

Paleta izdelkov, ki jih v tem trenutku ponuja Sirarna Čuš, se je tako izjemno povečala.

»Imamo več poltrdih sirov Falot brez dodatkov in z dodatki, kot so zelišča peteršilj, origano, drobnjak, potem kakšna sladka paprika, zeleni poper ali dimljen. Zraven sira Baron še sveže izdelke, kot so sveži sir Falot brez dodatkov, z dodatki, kisla smetana, domače maslo in tudi jogurti. Izdelujemo pa tudi albuminsko skuto, skuta Baronica, ki je izdelana iz 100-odstotne sirotke. In tako naprej,« je dodal.

Dve blagovni znamki Falot in Baron

Razlika med njima je predvsem v izdelovanju in receptu, tudi temperaturi in negovanju. Tako se razvijeta dva različna okusa. Sir Baron ima bolj sladkati okus, medtem ko je sir Falot nekoliko bolj kisel.

Njihove izdelke pa lahko najdete tudi v različnih večjih trgovinah: Hofer, Interspar inTuš. Prav tako v njihovi domači prodajalni v Orehovi vsi, tržnicah in še kje.

Izbrana kakovost Slovenija – ‘Kmečki’

Izdelki Sirarne Čuš so vključeni tudi v shemo Izbrana kakovost – Slovenija ‘Kmečki’. To pa dodatno dokazuje in zagotavlja kakovost njihovih mlečnih izdelkov, pa tudi tega, da so izdelki slovenskega porekla.

»Izbrana kakovost Slovenija nam daje dodano vrednost, predvsem naš znak ‘Kmečki’ pove, da delamo lokalno, nam potrjuje, da so naši izdelki res blizu, da so kratke transportne poti. Izbrana kakovost nam pove, da kupujemo res kvalitetne slovenske izdelke,« je še poudaril Čuš.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.