Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 Ministrica Mateja Čalušić: »Ključ do zdravja je v naših rokah«

Ministrica Mateja Čalušić: »Ključ do zdravja je v naših rokah«

292
0

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić tokrat na prvem obisku v Pomurju.

Na 3. konferenci Zdravje v naših rokah v Murski Soboti je zbrane v uvodu nagovorila Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki se v sklopu konference prvič mudi na obisku regije.

Ministrica se je uvodoma zahvalila za povabilo v »osrčje kmetijstva, ki ga imamo v Sloveniji. Zato to še dodatno izredno cenim. Kako pomembno je kmetijstvo v vaši regiji, se odraža tudi s prisotnostjo na takih dogodkih.

»Trenutno stanje, ki se odraža, je nekoliko neprijetno pa vseeno verjamem v tisti del našega razvoja, kjer strnemo moči in se lahko razvijamo v prihodnosti z novim strateškim načrtom.«

Po njenih besedah smo imeli veliko izzivov, veliko jih še bo z akcijskim okvirnim terminskim načrtom novega programskega obdobja, ki se v teh dneh sprejema. »Na tej točki si želim, da se tvorno sodeluje.«

Prehranska varnost

»Eden izmed temeljev našega zdravja je tudi kmetijstvo, ni pa to vsej. Ta temelj bomo skupno gradili, tudi v odnosu do skupne kmetijske politike, veliko pa lahko prispevamo tudi sami. Sami, ampak še vedno v odnosu do družbe, do povezovanja,« pove in doda, da se vse začne z zdravo in varno hrano, ki je pridelana v lokalnem okolju.

»Do tega si vsi želimo priti. To je naš skupni cilj. Da bi lahko to dosegali, pa je še veliko korakov.«

So tudi dejstva, s katerimi se kot ministrica sooča v odnosu do zdravja, do družbe, v odnosu do zdravja, ki ga imamo sami do sebe, zato se moramo zavedati, da je ključ do zdravja v naših rokah.

V nadaljevanju je izpostavila spodbujanje prehranske varnosti. Kaj samooskrba sploh je. Izpostavila je prve korake v odnosu do kmetijstva in skupne kmetijske polite, ki si jih je sama zastavila:

»Krepitev skrbi do samega okolja in podnebnih ukrepov, zeleni prehod.

Imamo pa potem velike težave za prestop, da preidemo do odnosa do okolja in do soočenja s podnebnimi izzivi. To je velik korak, ki nas čaka.«

V nadaljevanju je Gašper Kosec, vodja Sektorja za trajnostno kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kratko predstavil aktualne intervencije in napovedal ukrepe v okviru strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027.

Sledilo je predavanje Lare Resman iz Kmetijsko gozdarskega zavoda kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije na temo Racionalno načrtovanje kmetijske proizvodnje in učinkovita raba kmetijske mehanizacije.

Ogled inovativne kmetije

Sledi osrednji del dogodka, in sicer okrogla miza na temo, Povezovanje pridelave in politike: Skupne rešitve za kmetijske izzive, kjer bomo združili poglede odločevalcev, strokovnih služb ter pridelovalcev.

Dogodek bodo zaključili z ogledom inovativne kmetije Cigüt  v Noršincih.

Dogodek poteka v okviru projekta Agri 101 – Informiranje o Skupni kmetijski politiki Evropske Unije, ki ga izvaja TV IDEA v sezoni 2023-2024.

Dogodek poteka v sodelovanju z Ministrstvom Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.