Domov Trendi kohezije S pomočjo robotke Fride želijo razbremeniti bolnišnično osebje

S pomočjo robotke Fride želijo razbremeniti bolnišnično osebje

184
0
V UKC Maribor, na oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo ter na oddelku za torakalno kirurgijo, zdravstvenemu osebju že nekaj časa pomaga robotka Frida. S pomočjo humanoidnih robotov si v prihodnosti želijo razbremeniti bolnišnično osebje.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor marsikaterega bolnika na oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo ter na oddelku za torakalno kirurgijo o zdravstvenem stanju povpraša humanoidna robotka Frida.

»Namen robotke Fride je preveriti, kako lahko tehnologija, predvsem umetna inteligenca in kot vidimo roboti, pomagajo pri ključnem problemu današnje družbe, to je staranje populacije, več bolezni, starejši kader in pa seveda digitalizacija,« o namenu robotke Fride pove Izidor Mlakar, vodja projekta HosmartAI za FERI.

Cilj humanoidnih robotov je od bolnišničnega osebja prevzeti monotona, ponavljajoča se opravila, ki so nujno potrebna in s tem bolnišničnemu osebju omogočiti več časa za delo s pacienti.

Trenutno je v teku predklinična študija, v katero je zajetih sto pacientov, ki so nad robotko navdušeni.

»Pacienti zelo, zelo dobro sprejemajo robota, večinoma so ocene pozitivne, radi pa bi bistveno več,« še doda Mlakar.

Robotka Frida je nastala v sklopu mednarodnega projekta HosmartAI. Razvijajo jo na Fakulteti za elektrotehniko, informatiko in računalništvo.

Ob njej razvijajo še enega humanoidnega robota, ta je enak kot Frida, ime mu je Smiljan.

»En velik projekt znotraj evropske skupnosti, ki se ukvarja z vprašanjem, kakšne bodo bolnišnice v bodočnosti,« o projektu pove Vojko Flis, v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in vodja projekta HosmartAI klinični center.

Finančna sredstva, ki jih je za projekt HosmartAI namenila Evropska unija, tako na izjemen način pomagajo izboljševati stanje v bolnišnicah, tako med osebjem kot tudi bolniki.

»Iz teh fondov, teh skladov lahko nabavimo tudi sodobne aparature in to je za nas zelo pomembno,« še dodaja Flis.

Tako se lahko samo z veseljem čakamo, kako bodo bolnišnice videti po tem, ko se bo projekt HOSMARTAI – AI for the smart hospital of the future, dodaja.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.