Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 AGRI 101: Zdravje v naših rokah – vinogradništvo

AGRI 101: Zdravje v naših rokah – vinogradništvo

342
0
Peter Paller, mladi vinogradnik iz Lendave, nam je razkril svojo pot v svet vinogradništva, od otroštva, ko ni bil ravno največji ljubitelj vinogradov, do tega, da je postal strasten vinogradnik.
Peter Paller je vinogradništvo spoznal že kot otrok, saj je to v njihovi družini tradicionalna dejavnost, s katero se zdaj ukvarjajo že četrto generacijo.

Pred nekaj leti je ‘mali’ hobi postal malo večji hobi. Iskreno pove, da je kot otrok bil prav velik ‘hejter’ vinograda. Zgodba pa se je zasukala drugače.

»Ja, človek se spreminja. Greš čez obdobje, da spoznaš, vidiš druge lepote življenja, narave, priložnosti in sem se pač na nek način, na eni točki zaljubil in sem dobil tudi mogoče malo več prostih rok,« pojasni Paller.

Spremembe v vinogradništvu skozi generacije

Izzivi v vinogradništvu spreminjali skozi čas, prelomno točko je doživela starejša generacija vinogradnikov, kot so njegovi starši.

Ko so prevzeli vinograde, so se soočili z novimi tehnologijami, strojno obdelavo in izobraževanji, ki so omogočila boljše pridelovanje vina.

To je bil pomemben korak naprej v primerjavi z dvema generacijama nazaj, ko so vse delali ročno. Ena generacija nazaj pa je vse skupaj tehnološko dvignila na višjo raven.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.