Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 AGRI 101 – Oljarna Kocbek

AGRI 101 – Oljarna Kocbek

296
0
Gorazd Kocbek je dedkovo zapuščino Oljarne Kocbek spremenil v pravo blagovno znamko, ki danes poleg kakovostnega bučnega olja ponuja tudi druge izdelke, med drugim gin z bučnimi semeni in bučni čips.

Zgodovina Oljarne Kocbek sega v leto 1929, ko je Alojz Kocbek, dedek današnjega lastnika oljarne Gorazda Kocbeka, v Stari Gori pri Svetem Juriju ob Ščavnici začel pridelavo bučnega olja.

Oljarna Kocbek deluje že skoraj 100 let

Svoje znanje in izkušnje sta nato z ženo Antonijo prenesla na sina Antona, ta pa je dejavnost predal svojemu potomcu Gorazdu, tako da je danes v Oljarni Kocbek že tretja generacija, znanje pa se prenaša iz roda v rod.

»Oljarna Kocbek obstaja že od leta 1929, in sicer takrat je moj dedek Alojz začel delati bučno olje, sočasno pa je imel tudi mlin. Nato je s to dejavnostjo nadaljeval moj oče, zdaj zadnjih 18 let pa jo že jaz peljem naprej in jo tudi nadgrajujem,« je povedal Kocbek.

Njihova glavna dejavnost je še danes pridelava bučnega olja, pri čemer se trudijo, da pridobijo bučna semena zgolj od lokalnih pridelovalcev, saj je na tak način kakovost izdelkov neprimerljivo boljša.

Bučna semena pa nato vsakodnevno skrbno zmeljejo in stiskajo v kakovostno ‘štajersko prekmursko bučno olje’.

»Najprej zdaj v jesenskem času od naših pridelovalcev odkupimo bučna semena, to so lokalni pridelovalci. Potem pa začnemo stiskati olje, to delamo vsak dan, skozi celotno leto. Ni sezonsko delo, ker semena lahko ustrezno skladiščimo, tako da lahko vsak dan stiskamo olje,« je dodal.

Pridelava bučnega olja še vedno na tradicionalen način

Kot nam je povedal današnji lastnik, je edinstvena lastnost Oljarne Kocbek predvsem ta, da imajo še vedno tisto tradicionalno, unikatno pridelavo.

Bučno olje se pri njih še dandanes prideluje na identičen način, kot ga je davnega leta 1929 vpeljal dedek Alojz. To je, kot poudarja lastnik oljarne, način, ki se je že takrat izkazal za uspešnega in še danes omogoča izdelavo najboljših izdelkov, zato nameravajo s to tradicijo v družini Kocbek nadaljevati tudi v prihodnje.

»Smo veliki zagovorniki tradicije, najbolj pomembno pri nas je, da ohranjamo to tradicijo, in sicer na način, da še danes uporabljamo tehnologijo, ki jo je že moj dedek kupil rabljeno, se pravi naša tehnologija je stara več kot 100 let, ter da še vedno obdelujemo olje na enak način, kot ga je on takrat,« je poudaril Kocbek.

Vsaka steklenica bučnega olja je prav tako ročno napolnjena, v postopku pridelave olja pa ne uporabljajo hitrega ali visokega segrevanja, ne iščejo bližnjic in ne dodajajo barvil, gostil ali konzervansov.

»Pri tem vztrajamo, ker na ta način naredimo tisto ‘piko na i’ na izdelku, delo poteka sicer res malo počasneje, ampak na koncu pride, recimo temu, boljše olje iz stiskalnice,« je še dejal.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.