Domov Razno Pridelava bučnega olja

Pridelava bučnega olja

683
0

Veste, kako se prideluje bučno olje? Oglejte si kratek izobraževalni film o pridelavi naše kulturne značilnosti.

TV Idea je v sklopu projekta Zdravje v naših rokah obiskala oljarno Štesl v Gerlincih. Poleg pridelave bučnega olja, se ukvarjajo tudi s sadjarstvom in čebelarstvom.

Jeseni lahko na njivah vidimo rumeno-zelene buče, ki nam dajejo semena iz katerih se prideluje bučno olje. To je precej gosto olje, značilnega aromatičnega okusa, podobnega orehom, temno zelene barve.

Kako nastane bučno olje?

Ko kmetje poberejo, operejo in posušijo semena, jih pripeljejo v oljarne. Večinoma gre za semena oljne buče golica, ki nimajo lupin in jih ni treba luščiti.

Pri tradicionalnem toplem stiskanju v oljarni se semena mehansko in termično obdelajo. Oljarji semena najprej stehtajo, nakar jih v mlinu zmeljejo, potem pa v ustreznem razmerju dodajo vodo in sol.

Zmleto maso predajo v kotel, kjer se semena pražijo približno 40 minut do največ 120 stopinj Celzija. Medtem ko voda počasi izpareva, maso občasno premešajo, da se ne prismodi.

Zatem maso preložijo v stiskalnico, ki iz praženih semen iztiska olje. Ob proizvodnji bučnega olja nastaja kot stranski proizvod bučna pogača, ki je hranljiva krma za živali.

Iztisnjeno olje potem nekaj časa stoji, da se grobi delci usedejo, nakar ga pretočijo v temne steklenice z etiketami, na katere napišejo datum proizvodnje in ime proizvajalca.

Bučno olje je značilnost Prekmurja in Štajerske

Bučno olje se večinoma prideluje na Štajerskem in v Prekmurju, kjer je bučno olje ena izmed značilnosti kulinarike. Uporablja se predvsem za beljenje in dodatek solatam, manj pa za pripravo drugih jedi.

Večina oljarn je družinskih podjetij, kjer se znanje prenaša iz roda v rod.

Pod imenom Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija ima naše olje od leta 2012 tudi znak Zaščitena geografska označba in je vpisano v register Evropske unije kot zaščiteni kmetijski pridelek.

Bučno olje ima številne koristne učinke na zdravje, pomaga predvsem pri težavah z mehurjem in prostato ter pri boleznih srca in ožilja.