Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 VIDEO: Mateja Čalušić: »Ključno je najti ravnovesje med kmetijstvom in naravo«

VIDEO: Mateja Čalušić: »Ključno je najti ravnovesje med kmetijstvom in naravo«

222
0
Ministrica Mateja Čalušić poudarila pomembnost prilagajanja kmetijskih praks okoljskim zahtevam, podporo obnovljivim virom energije ter potencial konoplje za prehranske in medicinske namene.

Osrednja gostja tokratne oddaje Zdravje v naših rokah na televiziji IDEA je bila Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Obiskala goričke kmete

Ministrica Čalušić je na svojem obisku Pomurja med drugim obiskala Goričko, kjer se je srečala s kmeti, lovci in predstavniki kmetijsko gozdarske zbornice.

Gorički kmeti so ji med drugim povedali, da jih skrbijo okoljski ukrepi glede trajnega travinja in napadi divjadi na pašno živino in pridelke.

Ministrica je izpostavila pomen prilagajanja kmetijskih praks novim okoljskim zahtevam in poudarila potrebo po hitrejših in učinkovitejših ukrepih za pomoč kmetom ob naravnih nesrečah.

Geotermalna energija v Dobrovniku

Pomemben del obiska je bil tudi obisk podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer je v načrtu pomembna investicija v geotermalno energijo.

Ministrica je izrazila ponos nad sodelovanjem z različnimi ministrstvi in poudarila podporo projektom, ki izkoriščajo obnovljive vire energije.

Konoplja kot velika priložnost za kmetijstvo

Čalušić je omenila tudi konopljo in njen potencial za prehranske in medicinske namene. Ministrica je še poudarila potrebo po sistemskem urejanju pridelave konoplje in večji pozornosti na njene prednosti.

»Živimo v okolju, kjer je konoplja prisotna. Menim, da je odraz odgovorne, razgledane družbe, da sprejmemo stanje v katerem smo in da skušamo urediti skozi kmetijstvo, zdravstvo in morda tudi skozi izobraževalne institucije, da jo regulirano vnesemo v naše okolje,« pravi Čalušić.

Podnebne spremembe so dejstvo

V kontekstu podnebnih sprememb je ministrica priznala, da se kmetijstvo sooča z velikimi izzivi. Poudarila je pomen optimizacije procesov za hitrejše izplačilo škod in boljšo podporo kmetom pri zavarovanju pridelkov.

Ministrstvo se osredotoča na spodbujanje sajenja odpornejših sort in trajnih nasadov ter implementacijo namakalnih sistemov in postavitev protitočnih mrež.

»Ko govorimo o ukrepih, o pomoči, ni to zaradi naših interesov, ampak ker skušamo pomagati samemu kmetu, ki najkonkretneje občuti na lastni koži podnebne spremembe,« meni Čalušić.

V okviru skupne kmetijske politike Evropske unije je ministrica poudarila potrebo po dialogu in vključevanju kmetov v oblikovanje politik. Poudarila je, da mora Slovenija izpostavljati svoje nacionalne specifike in sodelovati z drugimi državami članicami za skupne interese.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.