Domov Trendi kohezije Ana Trampuž: S pomočjo programa Štartaj kariero s potencialom do lastnega podjetja

Ana Trampuž: S pomočjo programa Štartaj kariero s potencialom do lastnega podjetja

201
0

Ano Trampuž je že od nekdaj zanimalo raziskovanje ljudi, njihovega vedenja in vzorci, ki nam v odraslem življenju večkrat nagajajo pri sprejemanju odločitev. S pomočjo programa Štartaj kariero s potencialom je dobila dodatno potrditev, da je to prava pot.

Samostojna podjetnica Ana Trampuž je kar nekaj časa razmišljala o samostojni poslovni poti.

»Ideja za lastno podjetje se mi je prvič porodila, oziroma večkrat porodila, ko sem bila še na delovnem mestu, ki mi ni več odgovarjalo in potem sem ugotovila, da meni zelo paše to raziskovanje, kako ljudje mislimo, kakšne vzorce imamo in kako vse se da to spremeniti,« o začetkih svoje poti pove NLP trenerka in coach Ana Trampuž.

Za raziskovanje ljudi in njihovega obnašanja se je najprej odločila predvsem iz osebnih razlogov.

Po tem, ko je poslušala različne podkaste in se vedno bolj poglabljala v to temo, je ugotovila, da jo vse skupaj zelo zanima in se odločila, da bo prav to njena nova pot.

»Tisto, ko te ena stvar malo najde, ko te spremlja in si tako, ja, to pa mene ful zanima,« še doda Trampuž.

S pomočjo programa Štartaj kariero s potencialom do formalne izobrazbe

Seveda ni šlo brez dodatnega izobraževanja. Znanka je v njej prepoznala potencial in ji predlagala, da se prijavi na program Štartaj kariero s potencialom, tako je pridobila nove informacije in znanja, s pomočjo katerih je lahko začela svojo novo samostojno pot, kot NLP trenerka oziroma NLP coach.

»Program Štartaj kariero s potencialom, je meni dal malo tak zagon, zato ker ta punca Anja, ki je bila tam, ki je bila svetovna, pa sva se že prej malo tako poznale, je rekla, ti bi mogla biti pa coach in mi imamo neki budget, da omogočimo določeno izobraževanje in jaz mislim, da bi ti to mogla iti in jaz sem bila tako, ful dobro in v bistvu tako se je vse začelo, zato ker je nekdo prepoznal neki potencial in imel zadaj budget, da to lahko izpolni. In jaz sem ji še danes večno hvaležna,« doda Ana.

In kaj počne NLP coach?

»NLP coaching je to, da ti prideš z določenim problemom in potem z enimi postopki vprašanj ti prideš do rešitve, potem so pa še zraven orodja, ki ti pomagajo, da ene stvari, neke vzorce, lažje prekineš in v bistvu dosežeš tisti cilj, ki ga hočeš,« svoje delo opiše Trampuž.

NLP je kratica za nevrolingvistično programiranje. S pomočjo katerega oseba rešuje določene težave in vzorce, s tem pa spreminja sebe, svoje obnašanje in dojemanje sveta.

Projektov, s pomočjo katerih v Sloveniji pomagajo ljudem, da lažje začnejo s svojo samostojno poslovno potjo, je veliko, ampak se ti žal premalo promovirajo.

»Mislim, da je v Sloveniji takih projektov premalo oziroma ne, da jih je premalo, premalo so znani in ljudje niti ne vedo, da obstajajo. Sem slišala in za ta projekt Štartaj kariero s potencialom in za PONI preko ljudi, ki so ali že tam bili ali pa sem imela srečo, da je nekdo nekje to omenil.

V nobenih teh, bi rekla uradnih ustanovah ali pa na nekih portalih tega ne najdeš kar tako. Se pravi, če imaš srečo, da si nekoga poznal, ki je šel skozi to, je to velik plus,« meni Trampuž.

Programi so po njenem mnenju zagotovo izjemno pozitivni.

»Programi so definitivno pozitivni, samo bi bilo pa treba vse skupaj malo preurediti, da ima nek rep pa glavo. Da greš lahko od začetka do konca, da veš, zakaj je kaj, da je malo bolj pregledno, predvsem pa to, da se vse združi v en portal, kjer ti najdeš vse informacije na enem mestu, kjer bi pravi ljudje prišli do pravih programov,« še dodaja Ana.

Program, skozi katerega je šla sama, ji je bil v veliko pomoč.

»Izredno. Zato ker te nekdo vrže v neko situacijo, kjer se izobražuješ in vedno nekaj naučiš, vedno nekoga spoznaš, ki ti potem odpre malo svet ali pa pogled na določene stvari in je absolutno veliko lažje,« zaključi Trampuž.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.