Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 Družinsko podjetje Cornus: Vzgoja sadik, ki jih lahko najdete v vseh trgovinah po Sloveniji in izven

Družinsko podjetje Cornus: Vzgoja sadik, ki jih lahko najdete v vseh trgovinah po Sloveniji in izven

94
0
Družinsko podjetje Cornus je znano po sadikah zelenjadnic, začimbnic in jagod. Njihovi začetki segajo v leto 1992. V tem trenutku pa letno prodajo več kot 15 milijonov sadik.

Družinski proizvodni obrat Cornus je podjetje, katerega korenine segajo že v leto 1992.

»Cornus je podjetje, katero je bilo ustanovljeno leta dvaindevetdeset z namenom preizkušanja sortimenta zelenjadnic, začimbnic in dišavnic, iz tega smo pozneje iz leta v leto seveda prerasli v obrat za vzgojo sadik zelenjadnic,« podjetje predstavi Drago Belec.

Obrat za vzgojo sadik zelenjadnic se je razvijal v sklopu poskusne postaje, in sicer v letih od 1992 do leta 2001. Takrat so se usmerili izključno v vzgojo sadik, ki jih lahko danes najdete v vseh trgovinah širom Slovenije in pa tudi izven meja Slovenije.

Sadike pridelujejo na domačiji Draga, in sicer v dolini reke Ščavnice, zraven vodnega zajetja Gajševskega jezera.

»Sadike pridelujemo na treh hektarjih površin, pomeni, da je v Sloveniji z našimi sadikami zasajeno preko štiristo hektarjev, katere dejansko oskrbujemo s sodobnimi pristopi, dosvetljevanje, avtomatsko dognojevanje, oroševanje, zalivanje, vodo imamo iz lastnih virov,« opiše Belec.

Trudijo se, da so pristopi, ki jih uporabljajo čim bolj naravi prijazni. Skupno pa letno vzgojijo tudi več kot 15 milijonov sadik, ki jih lahko kupite v več kot 200-ih trgovinah v Sloveniji.

Njihove sadike pa lahko kupite tudi v sosednjih državah, Hrvaški in Avstriji.

Proizvodnja je razdeljena na dva segmenta

Program Vrtičkar, ki zaseda okrog 90 odstotkov in Tržni program. Tega uporabljajo predvsem tržni pridelovalci, profesionalci, ki iz sadik vzgojijo plodove in te kasneje lokalno ali širše prodajajo naprej.

Visokokakovostne sadike

V Sloveniji so bili eno izmed prvih podjetij, ki so začeli s tem načinom pridelave. Ves semenski material, vse seme in vse sadike so bile preizkušene na domačih poljih.

»Z gotovostjo lahko trdimo, da kar gre iz našega dvorišča, bo uspevalo, ob ustrezni oskrbi tudi na vsakem drugem vrtu,« še doda Drago.

In čeprav je ponudba avtohtonih semen dokaj skromna, so pri Cornusu veseli.

»Zelo vesel sem in pa ponosen, da še vseeno imamo v Sloveniji v okviru Kmetijskega inštituta en oddelek, ki skrbi za ohranjanje teh domačih sort,« še pove Drago.

S pomočjo visokotehnoloških rastlinjakov so lahko kot vrtičkarji uspešni celo leto

Lansko leto so, v okviru Gozdarske zbornice, ustanovili združenje pridelovalcev v sodobnih rastlinjakih. Ostali člani imenovanega združenja so: Panvita, Lušt, Darsad in Panorganix.

Prednosti vzgoje rastlin v visokotehnoloških rastlinjakih so predvsem:

»Mi vedno lahko dobesedno skoraj na na procent prognoziramo na v katerem segmentu bomo pridelali, koliko,« razloži Drago.

V prihodnosti z gotovostjo pripravljajo nekaj novega, sicer pa si želijo predvsem ohraniti svojo kvaliteto.

»Mogoče, če sem lahko malo egoističen, želel bi si to, da bi, naši zvesti in pa cenjeni kupci, kateri mislim, da so z našimi produkti zadovoljni, nekako še vzdržali napeto linijo spoštovanja, odnosa in pa cenjenja artiklov, katere ponujamo,« zaključi Drago.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.