Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 VIDEO: Veseli jih, da je zanimanje za lokalne izdelke v javnih zavodih iz leta v leto večje

VIDEO: Veseli jih, da je zanimanje za lokalne izdelke v javnih zavodih iz leta v leto večje

249
0
Družina Roškar na kmetiji v Svetem Juriju ob Ščavnici že sedmo leto uspešno predeluje mleko, proizvedeno na njihovi kmetiji.

Družinska kmetija Roškar, ki je v idilični občini Sveti Jurij ob Ščavnici, se ponaša z večgeneracijsko tradicijo.

Sedaj se že četrta generacija družine Roškar posveča prireji mleka in uspešno razvija dopolnilno dejavnost predelave mleka na kmetiji.

Na kmetiji, kjer aktivno sodelujejo Boštjan Roškar, njegova žena, njegovi starši ter občasno otroci, se ukvarjajo s prirejo mleka in nato dodatno predelavo mlečnih proizvodov.

Svoje produkte uspešno plasirajo v javne zavode, kot so vrtci in šole

Kmetija trenutno šteje približno 100 glav živine, od katerih je 35 krav molznic, preostanek pa predstavlja mlada živina. Del mleka, ki ga ne predelajo doma, prodajo mlekarski zadrugi Ptuj.

Približno 25 do 30 odstotkov mleka pa predelajo na sami kmetiji v jogurte, sir, skuto, kislo smetano, maslo, sveže sire in poltrde sire, ki jih uspešno plasirajo v javne zavode, predvsem vrtce in šole.

»To mleko večinoma, oziroma izdelke plasiramo v javne zavode, nekaj pa prodamo tudi v naši trgovinici na naši kmetiji. Zato smo se odločili takrat, ko sva z ženo prevzela to kmetijo, to je bilo leta 2014, tako da zdaj teče sedmo leto od kar smo začeli s predelavo mleka.

Nabor javnih zavodov, ki se odločajo za naročila in nakup naših izdelkov, se konstantno povečuje število in tudi količina naročenega mleka in mlečnih izdelkov se povečuje, tako da s tem smo zelo zadovoljni,« pojasni Roškar.

Trudijo se za ekstra kakovost mlečnih izdelkov

Kmetija Roškar se osredotoča na visoko kakovost svojih izdelkov. Vsak korak, od vzreje živali do končnega produkta, je skrbno nadzorovan, da bi zagotovili najboljše rezultate.

»Trudimo se za kvaliteto ekstra, saj želimo, da je naš končni izdelek čim boljši,« dodaja Roškar.

Zaradi uspešnega poslovanja ter vztrajnega dela na kakovosti izdelkov kmetija Roškar ostaja trdno zasidrana v lokalnem okolju in si utrjuje položaj kot zanesljiv dobavitelj mlečnih izdelkov za javne ustanove.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.