Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 VIDEO: Kako nastanejo domače testenine?

VIDEO: Kako nastanejo domače testenine?

58
0
Vsi imamo radi testenine, pa veste, kako nastanejo? Oglejte si v posnetku.

Televizija IDEA si je v sklopu projekta Zdravje v naših rokah pogledala, kako se naredijo domače testenine. Izdelovanje domačih testenin je lahko pravi obred in čeprav zna postopek vzeti nekaj časa, je to na koncu zagotovo vredno.

Da so testenine še boljše, uporabimo domača jajca. Tukaj pazimo na kakovost, najboljša so jajca iz proste reje.
Ta so bogat vir hranil, se med drugim vsebujejo esencialne aminokisline, vitamine, kot so A, D in kompleks vitaminov B ter minerale, na primer cink, kalcij in železo.

Kako nastanejo testenine?

Priprave testa se lotimo tako, da odmerjeno količino moke stresemo na čisto delovno površino.

Vanjo na sredini naredimo jamico, v katero damo jajca in ostale sestavine. S konicami prstov začnemo z gnetenjem.

Gnetemo od sredine, ter postopoma dodajamo moko z roba. Ko z jajci zamešamo vso moko, začnemo gnesti testo.

Testo razvlečemo, prepognemo, znova razvlečemo in ponovimo. Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in postimo počivati.

Če testenine delamo ročno, mora biti testo mehko, svetleče in prožno, ki ga nato razvaljamo čim bolj enakomerno in tanko. Naredimo lahko različne testenine, na primer široke ali jušne rezance, krpice ter ribano kašo.

Sveže testenine je treba, če jih želimo shraniti, dobro posušiti, da ne splesnijo. Pri strojnem sušenju testenine sušimo 24 ur pri visokih temperaturah, da se uničijo morebitne bakterije.

Priprava testenin je del dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, ki jih podpira Skupna kmetijska politika Evropske unije.

Priprava testenin je primer dejavnosti, ki dodaja vrednost osnovnim kmetijskim proizvodom, kot so pšenica in druga žita, pridelana na kmetiji.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.