Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 Mlada prevzemnica kmetije Brigita Hergan spreminja tradicijo v uspeh

Mlada prevzemnica kmetije Brigita Hergan spreminja tradicijo v uspeh

224
0
Mlada prevzemnica kmetije Brigita Hergan sledi svojim sanjam o inovativnem kmetovanju. Kljub izzivom, ki jih prinaša modernizacija, je uspela kmetiji dati dodano vrednost s pridelavo unikatnih izdelkov.

Kmetija Hergan, ki jo najdemo v Šikolah pri Pragerskem, je trenutno najbolj znana po bučnem in sončničnem olju, ampak temu ni bilo vedno tako. Na kmetiji so se najprej primarno ukvarjali z oddajo mleka.

»Razmišljala sem, da bi se odločila za nekaj drugega. Živali zahtevajo celega človeka, jaz sem si pa vseeno želela malo bolj prosto življenje, zato sem se odločila za oljnice,« nam je dejala mlada prevzemnica kmetije Hergan Brigita Hergan.

Ljubezen do kmetije, narave in pridelovanja hrane sta ji dala starša.

»Moja starša sta ljubila kmetijo in sta to ljubezen na nek način vcepila tudi meni,« se je spomnila Hergan.

Kmetovanje na Dravskem polju se ji zdi res čudovito. Vsepovsod sama ravnina in res je prijetno. Seveda se tudi tukaj najdejo nevšečnosti, ampak vse to gre, če si doma v tako lepem okolju.

Prav zaradi vsega tega se je odločila, da odpre najprej dopolnilno dejavnost, kasneje pa prevzame kmetijo od staršev.

»Za prevzem kmetije sem se odločila zaradi tega, ker sem želela svojim izdelkom dati dodano vrednost,« je pojasnila mlada prevzemnica.

Ob tem, ko je spremenila dejavnost kmetije, je bilo treba kmetijo tudi posodobiti. Pred tem so veliko delali ročno.

»Kot majhna punčka se spomnim, da smo imeli ponija in smo orali s ponijem,« je dodala Hergan.

Zato je morala ob prevzemu kmetije kupiti tudi nove stroje, obnovljeni so bili tudi hlevi.

»Danes pa pač sem morala vse obnoviti. Kupili smo nov traktor in sem srečna, saj če ne posodabljaš kmetije enostavno ne gre,« je še pojasnila.

Velika izbira domačih in kakovostnih izdelkov

Kmetija Hergan ponuja različno paleto izdelkov. Od oljnic, pravega bučnega in sončničnega olja, hladno ali toplo stiskanega. Veliko različnih semen, raznih okusov.

Tako lahko pri njih dobite pražena bučna semena – slana, z okusom čilija, vanilije, cimeta, tudi česna.

»Potem tudi domačo kozmetiko iz naravnega sončničnega olja in eteričnega olja sivke,« je naštela.

Še posebej je ponosna na namaze in bučno maslo.

»Kot posebnost lahko izpostavim namaze iz bučnih semen. Smo pa tudi ena redkih kmetij, ki ponuja bučno maslo,« je še naštela.

Redno sodeluje tudi na Dobrotah slovenskih kmetij, od koder vsako leto prinese več zlatih, srebrnih in tudi bronastih priznanj.

Na kmetiji ponuja tudi degustacijo vseh svojih izdelkov. Gosti lahko tudi večje skupine ljudi, po želji pa pripravijo tudi kakšne druge domače dobrote.

»Če želijo lahko dobijo kakšne enolončnice, vedno je prisoten tudi kakšen aperitiv, kavica, čaj, če kdo želi. V glavnem pa se vedno poskušajo moje dobrote,« je še povedala prevzemnica.

Izdelkov ne prodaja v trgovinah, jih pa lahko kupite na domači kmetiji in pa tudi na kakšnih sejmih, stojnicah.

»Nimam toliko, da bi ponujala v trgovinah, na večje pa ne želim iti, zato ker je vseeno bolj kontrolirano, če prodajaš sam,« je še pojasnila.

Velika pomoč na vzpostavitvi lastne poti pa so ji bila tudi evropska sredstva.

»Evropska sredstva so veliko pomagala. Se sicer dobijo v dveh delih, prvi je malo večji, tako da smo jih uporabili za nakup strojev, ki smo jih nujno potrebovali za nadaljno delo na kmetiji,« je pojasnila.

Kot mlada prevzemnica kmetije se je skozi svojo izkušnjo prevzema veliko naučila. Zato drugim prevzemnikom kmetij svetuje, naj ne obupajo, naj verjamejo v svoje sanje in naj jih pri uresničevanju teh ne ovira prav nihče.

»Živite svoje sanje, ne obupajte, gradite na tem, torej na svojih željah, na svojih idejah. Najbolj važno pa je, da delate s srcem

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija, niti organ, ki dodeli sredstva.