Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 VIDEO: Matej Kolenko: »Za mlade prevzemnike mora država zagotoviti dobre pogoje in zmanjšanje birokracije«

VIDEO: Matej Kolenko: »Za mlade prevzemnike mora država zagotoviti dobre pogoje in zmanjšanje birokracije«

123
0
Matej Kolenko je mladi prevzemnik, ki s sodobnim pristopom in vizijo spreminja kmetijstvo.

V sklopu sedme oddaje Zdravje v naših rokah, ki nastaja na televiziji IDEA, smo se pogovarjali z Matejem Kolenkom, ki je opisal svojo pot kot mladi prevzemnik.

Matej Kolenko, mladi prevzemnik kmetije svojega očeta, se je po končanem študiju in doktoratu iz agrarne ekonomike odločil, da bo svojo znanstveno pot povezal s prakso na domači kmetiji.

Njegova odločitev je prinesla pozitivne rezultate, saj je iz majhne poljedelsko-živinorejske kmetije ustvaril uspešno pridelavo krompirja, ki ga danes prodaja predvsem hotelom in gostinstvu.

Kmetijstvo kot način življenja

»Kmetijstvo je bilo vedno prisotno v mojem življenju. Ko odraščaš na kmetiji, to jemlješ nekako samoomevno. Zelo me je zaznamovalo, saj sem odraščal ob živini in na polju,« je povedal Kolenko.

Sprva se ni obremenjeval z mislijo, da bo prevzel kmetijo. Odločitev je dozorela šele v srednji šoli in kasneje skozi študij, kjer se je poglobil v ekonomiko kmetijstva.

Kolenku je s pomočjo evropskih in državnih spodbud ter lastnih vlaganj uspelu modernizirati kmetijo.

»Finančna spodbuda nam je omogočila, da smo si lahko s mirnim srcem privoščili boljšo mehanizacijo in delovne pogoje,« je pojasnil.

Njegovo delo obsega tako kmetijo kot družinsko podjetje, kjer poteka dodelava krompirja. Poudaril je tudi pomen namakanja za uspešno pridelavo krompirja.

Površine, ki so jih namakali, so imele soliden pridelek, medtem ko na površinah brez namakanja ni bilo praktično ničesar. Doda še, da je finančna podpora omogočila posodobitev namakalnih sistemov, kar je bistveno izboljšalo učinkovitost dela.

 

Vizija in znanje sta ključna za nadaljnji razvoj kmetije

Sodobno kmetijstvo pa zahteva nenehne inovacije in prilagoditve, zato Kolenko načrtuje vrsto tehnoloških posodobitev, ki bodo pripomogle k večji učinkovitosti in trajnostnosti pridelave, ter pomagali pri za soočanju s spremenljivimi vremenskimi razmerami.

S svojo zgodbo o uspehu je dokazal, da je s pravim znanjem, podporo in vizijo mogoče doseči veliko tudi v kmetijstvu.

Več si oglejte v posnetku.