Domov Trendi kohezije Tine Križanič: »Brez kolesa si ne predstavljam življenja«

Tine Križanič: »Brez kolesa si ne predstavljam življenja«

356
0

Tine Križanič v službo kolesari že, odkar je zaposlen, kar pomeni dobrih 20 let. V smehu pove, da gre za način življenja in ne samo prevozno sredstvo.

Tine Križanič, Mariborčan, ki ga okolica pozna predvsem po njegovem glasu, najprej ste ga lahko poslušali na Radiu City, zdaj na Totem Radiu, je pa tudi član legendarnega Reporterja Milana, sedaj Totega Reporterja Milana, že dobrih 20 let kolesari v službo.

»V bistvu kolesarim v službo že, odkar imam službo, službo imam pa nekje 26 let. Plus minus … recimo, da dvajset let.«

Ne ustavi ga nobeno vreme

S kolesom se v službo odpravi ne glede na vremenske razmere. Pozimi, poleti, tudi ko pada sneg ali dež. Start je vsako jutro točno 6.30.

Čez leta je preizkusil več različnih vrst koles in se vedno znova na novo zaljubil v kolesarjenje. Začel je z gorskim kolesarjenjem, potem je preizkusil cestno kolo, zdaj ima tudi gravla.

Kolo kot najljubše prevozno sredstvo 

Križanič pravi, da ima srečo, da je doma v mestu, ki ni tako veliko, tako, da lahko do vsega brez težav dostopa s kolesom. Za avto je težko najti parkirno mesto, ceste po centru Maribora so zaprte, pešačil pa ni nikoli rad, zato je bila edina logična izbirakolo.

»Izredno ne rad hodim peš, tako, da je v bistvu edina logična izbira kolo ne.«

Kolesarjenje kot način življenja 

Kolesa ne uporablja samo za prevoz od točke A do točke B. Kolesari v službo, za rekreacijo, tudi za zabavo. Kolo je pomemben člen njegovega življenja, brez katerega si svojega življenja ne predstavlja.

»V bistvu je tako že kar Way of Life, kot se reče, kolesarjenje. Biti brez kolesa si težko predstavljam, že tri dni, ko je na servisu, sem rahlo nervozen.«

Zadovoljen z napredkom urejanja kolesarskih poti 

Včasih je težko ločiti kolesarsko stezo od pločnika pravi, ker eno je na pol pobarvan pločnik, ki pa še ne velja za kolesarsko stezo.

»Je pa res, da so se stvari začele spreminjati, in to v pravo smer, kar me izjemno veseli, saj je z ureditvijo kolesarskih poti izkušnja kolesarjenja veliko boljša,« še dodaja Križanič.

sofinancira EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.