Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 Zaključek projekta »Zdravje v naših rokah« na sejmu AGRA: »Dobre zgodbe so resnična spodbuda«

Zaključek projekta »Zdravje v naših rokah« na sejmu AGRA: »Dobre zgodbe so resnična spodbuda«

112
0
Na sejmu AGRA je danes potekal zaključni dogodek projekta »Zdravje v naših rokah«. Ob tej priložnosti smo podelili zahvale vsem, ki so prispevali k ustvarjanju vsebin na področju kmetijstva.

Televizija IDEA v mesecu avgustu zaključuje izjemno uspešno drugo sezono projekta Agri 101 – Zdravje v naših rokah, namenjenega ozaveščanju o skupni kmetijski politiki Evropske unije. V sklopu tega smo ustvarili atraktivne, poučne in poljudne video vsebine, ki prikazujejo delo na kmetijah ter izzive in priložnosti, s katerimi se kmetje srečujejo na dnevni ravni.

Vsebine so v enem letu skupno dosegle več kot milijon ogledov. S produkcijo izobraževalnih in navdihujočih filmov o kmetijstvu smo ozavestili predvsem mlajšo generacijo ter v naše dogodke vpeli tako odločevalce, strokovnjake, kmete in izobraževalne institucije.

Na razstavnem prostoru ministrstva za kmetijstvo smo danes sodelujočim v projektu podelili zahvalne listine. Te so jim predali vodja projekta Uroš Maučec, direktor televizije IDEA Mitja Podgajski in državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ervin Kosi. 

Kosi: Prikazane zgodbe so spodbuda tistim, ki bi radi izboljšali svojo kmetijsko zgodbo

»Na ministrstvu smo res veseli takšnih projektov,« je povedal državni sekretar Ervin Kosi: »Program osveščanja javnosti o skupni kmetijski politiki in njenih ukrepih ima večji pomen, kot se to sprva zdi.«

»Na eni strani gre za zapis uspešnih zgodb iz kmetijstva, ki morajo ostati zabeležene in so kot take trajni simbol kmetijstva in kmetijske politike v Sloveniji,« je dejal: »Po drugi strani so te dobre zgodbe resnična spodbuda tistim, ki bi radi izboljšali svojo kmetijsko zgodbo.«

Dodal je, da je v tem projektu prikazana sinergija med kmetijskimi zgodbami in sredstvi, ki jih lahko kmetje črpajo in pridobivajo iz evropskih skladov.

»Če je katera zgodba navdihnila in spodbudila vsaj enega kmeta, da se je odločil, da bo svoje kmetijstvo preusmeril ali preoblikoval oziroma nadgradil s pomočjo evropskih sredstev, ste vi že dosegli svoj namen,« je povedal.

Ustvarili intervjuje, kratke filme, razlagalne videoposnetke, izpeljali izobraževanja …

Vodja projekta Zdravje v naših rokah Uroš Maučec je povedal, da gre za nadaljevanje projekta, ki ga je televizija IDEA izvajala že lani in ga tudi na lanskem sejmu uspešno zaključila: »Letos smo želeli še bolj na poljuden način predstaviti, kaj skupna kmetijska politika pomeni, ne samo za kmete, ampak tudi za potrošnike.«

Televizija IDEA je skozi celotno obdobje izvajanja projekta pripravila več kmetijskih video intervjujev, ki so nagovarjali kmete in širšo javnost v Sloveniji.

Strokovnjak Boštjan Ferenčak je spregovoril o podnebnih spremembah in izzivih ter priložnostih pridelave pšenice. Pogovarjali smo se z mladim prevzemnikom kmetije Matejem Kolenkom. O pomenu socialnega kmetijstva smo se pogovarjali z direktorjem Socialne kmetije Korenika Goranom Miloševičem. To so le nekatere teme, ki smo se jih dotaknili. Skupaj smo namreč pripravili 12 intervjujev.

60 sekundnimi filmi smo prestavili 12 osebnih zgodb, ki jim je skupna kmetijska politika spremenila življenje.

Obiskali smo turistično kmetijo Breznik v Komarnici, kmetijo J.A.N.A. v Križevcih pri Ljutomeru, kmetijo Hergan, ki jo najdemo v Šikolah pri Pragerskem, podjetje Žipo Lenart in številne druge.

V sklopu projekta smo izdelali tudi 12 razlagalnih videoposnetkov, 12 TikTok videov ter dva izobraževalna filma. Tako smo med drugim predstavili potencial konoplje, raziskali, kako nastanejo domače testenine, kako nastane žganje in kaj so dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Vsebine so bile namenjene predvsem razbijanju mitov o skupni evropski politiki, izpostavljanju priložnosti in osnovnemu razumevanju kompleksnih tem.

Poleg avdiovizualnih vsebin smo organizirali tudi dva tematska izobraževalna dogodka in promocijo skupne kmetijske politike na sejmu AGRA 2024. Na tem dogodku je televizija IDEA predstavila najboljše projekte skupne kmetijske politike v regiji Pomurje, nove prioritete Skupne kmetijske politike 2023-2027 ter priložnosti, ki jih ta nudi za mlade kmete.

Evropska komisija izkazala podporo projektu tudi v prihodnje

Maučec je na sejmu AGRA s ponosom povedal, da smo s strani Evropske komisije že dobili potrditev, da bomo lahko s projektom nadaljevali še v prihodnje: »Takoj ko bomo konec avgusta zaključili s tem projektom, bomo septembra že nadaljevali z novim.«

Kot je poudaril, bo v novem letu izvajanja projekta še dodaten poudarek na kmetijstvu in novih generacijah.

»Še bolj bomo nagovarjali mlade kmete in tiste mlade, ki razmišljajo, da bi se lahko s kmetijstvom preživljali, ustvarjali neko uspešno zgodbo,« je razložil: »Hkrati pa tudi tiste starejše kmetovalce, da jim približamo vsebine, ki govorijo o kmetijstvu novih generacij – predvsem prilagajanju podnebnim spremembam in tudi drugim okoliščinam na trgu.«

Sodelujočim podelili zahvalne listine

Na prireditvi smo podelili zahvalne listine vsem sodelujočim pri ustvarjanju vsebin s področja kmetijstva.

Posebno zahvalo smo izrekli vsem strokovnjakom, ki so sodelovali pri pripravi vsebin in prispevali svoje neprecenljive izkušnje ter znanje. Prav tako so se zahvalili vsem posameznikom, katerih navdihujoče zgodbe so omogočile, da je kampanja zaživela in navdušila širšo javnost.

Podelitve se je udeležilo več kot 15 kmetij in strokovnjakov, skupno jih je v projektu sodelovalo več kot 30.

Njihove osebne zgodbe so pokazale, kako pomembna je skupna kmetijska politika za prihodnost slovenskega kmetijstva in podeželja.

Kampanja je dosegla več kot milijon gledalcev in bralcev po Sloveniji in bo imela trajnostne učinke tudi po zaključku aktivnosti. Filmi, izobraževalne vsebine, infografike in tiskana gradiva bodo še naprej služila kot dragocen vir informacij o skupni kmetijski politiki.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.