Verjetno ste že vsi slišali za Skupno kmetijsko politiko, vendar se nikoli niste poglabljali v to, kaj ta pojem pomeni in kaj se lahko s Skupno kmetijsko politiko doseže.

Zato smo se odločili, da v sklopu projekta Zdravje v naših rokah s pomočjo zabavnih posnetkov približamo Skupno kmetijsko politiko in pojasnimo, da ni namenjena zgolj kmetom, ampak vsem nam.

Ste že slišali za OMD? Ta kratica pomeni Območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Gre za posebna območja, kjer so zaradi naravnih ali drugih omejitev možnosti za kmetijsko dejavnost zmanjšane.

Takšna območja so pogosto podvržena posebnim ukrepom, ki kmetom pomagajo pri prilagajanju izzivom in vzdrževanju kmetijske dejavnosti.

Tri kategorije OMD

Kmetije v OMD se razvrščajo v tri kategorije:

  • Gorsko območje (GO): ta območja so značilna po višjih nadmorskih višinah, strmih terenih in težjih pogojih za kmetovanje. Zaradi težkih naravnih pogojev so kmetijske dejavnosti otežene, zato so kmetije v teh območjih pogosto manjše in bolj razpršene. Kmetje v gorskih območjih pogosto prejemajo dodatno podporo za ohranjanje kmetijske dejavnosti in preprečevanje opuščanja zemljišč.
  • Območje z drugimi naravnimi omejitvami (DO): v to kategorijo spadajo območja, kjer kmetovanje ovira več naravnih dejavnikov, kot so slaba kakovost tal, neugodni podnebni pogoji ali pomanjkanje vodnih virov. Takšna območja zahtevajo posebne prilagoditve v kmetijskih praksah in pogosto prejmejo podporo za izboljšanje produktivnosti in trajnostnega razvoja.
  • Območje s posebnimi omejitvami (PO): ta območja so določena zaradi specifičnih omejitev, ki niso nujno naravne, ampak lahko vključujejo tudi varstvene ukrepe, kulturno dediščino ali druge posebne pogoje. Kmetijske dejavnosti v teh območjih so pogosto omejene zaradi potrebe po ohranjanju naravne ali kulturne dediščine, kar zahteva posebne prilagoditve in podporo za ohranjanje trajnostnega kmetovanja.

Posebni ukrepi za kmetije 

Za kmetije v OMD so na voljo posebni ukrepi in podpore, ki vključujejo finančne subvencije, tehnično pomoč in programe za izboljšanje kmetijskih praks.

Cilj teh ukrepov je zagotoviti, da kljub omejitvam kmetijske dejavnosti v teh območjih ostanejo trajnostne in da se ohranijo kulturna krajina ter biotska raznovrstnost.

Za pridobitev odločbe je potrebno izpolniti vlogo in jo oddati na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Po pridobitvi statusa OMD bo kmetija lahko začela izkoriščati prednosti, ki jih prinašajo posebni ukrepi in podpore. To vključuje finančne subvencije, tehnično pomoč, programe za izboljšanje kmetijskih praks in druge oblike podpore.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.