Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 FOTO in VIDEO: Breznik – vinsko in kulinarično središče v Slovenskih goricah

FOTO in VIDEO: Breznik – vinsko in kulinarično središče v Slovenskih goricah

220
0

Pri Breznikovih v Komarnici se ukvarjajo z gostinstvom in vinogradništvom, tam gostom ponujajo domače vino in lokalne dobrote, pri njih lahko tudi prenočite. Kmetija s tradicijo nudi edinstveno izkušnjo s poudarkom na domačnosti in kakovosti.

V osrčju Slovenskih goric, v majhni vasici Komarnica, v občini Cerkvenjak, je turistična kmetija Breznik, kjer že več kot dve desetletji združujejo gostoljubje in ljubezen do vinogradništva.

»Ste pri Breznikovih, v Komarnici v osrčju Slovenskih goric, v občini Cerkvenjak, kjer se ukvarjamo v prvi vrsti z gostinstvom, hkrati pa imamo tudi veliko svojih vinogradov,« pove Martina Breznik Krajnc, ki skupaj z družino ohranja in nadgrajuje bogato dediščino svojih staršev.

Najprej vinogradništvo, potem širitev na gostinski obrat.

»Za primarno dejavnost gostinstvo smo se odločili, ker je bila to v bistvu dolgoletno želja mojih staršev. Ko nista vedela, kaj bi še v življenju želela početi in takrat sta se odločila za turistično kmetijo.

Ta se je sedaj skozi leta, skozi dvajset let našega delovanja, v bistvu preoblikovala v podjetje. Ravno zaradi svoje veličine, ker lahko sprejmemo malo več gostov, kot je v bistvu za kmetijo dovoljeno,« razloži Breznik Krajnc.

Začetki njihove zgodbe segajo v leto 1995. Takrat sta starša kupila del zemlje, na njej posadila prvo trto in zaradi tega je seveda prišla potreba po skladiščnih prostorih.

»Ta skladiščni prostor se je z idejo preoblikoval v našo vinsko klet. Sedaj v vinski kleti, kjer ponujamo tudi degustacije, kraljuje majolika, ki je simbol naše kmetije. Po njej pa nas prepoznajo res daleč naokrog,« doda.

In to lahko tam vidimo res v vseh mogočih oblikah.

Na kmetiji Breznik se vse vrti okoli domačnosti in kakovosti.

»Na naši kmetiji ponujamo naše domače vino, naše domače sokove, naš domač narezek, pri nas lahko imate razne zabave, hkrati lahko pri nas prenočite, imate degustacijo v naši vinski kleti,« pojasni.

Velika večina sestavin jedi, ki jih postrežejo, zraste na domačih vrtovih, sadovnjakih in vinogradih, kar ustvarja unikatno izkušnjo, ki jo cenijo številni obiskovalci.

In kaj je pri njih res vredno poskusiti?

»V prvi vrsti naša domača ocvirkova pogača, ki je res zelo dobra in pa odlična, slastna, res slastna. Potem nadaljujemo z juhicami, znani smo daleč naokrog po gobovi juhi, zraven pa ponudimo take domače, pristne, z ocvirki narejene ajdove žgance in pa seveda malo kisle smetane za zabelo,« našteje.

V njihovih juhah najdemo samo domače rezance. Ob tem pa ne smemo pozabiti na domačo pečenko, rebrca, priloge in solato z domačega vrta.

Vinogradništvo ima pri Breznikovih prav posebno mesto.

»Tradicija vinogradništva pri nas je zelo pestra, dogaja se skozi celo leto. Začne se s rezjo, nadaljuje se seveda z zelenimi deli, z raznimi opravili v vinogradu, potem vsekakor postavitev klopotca, ki je aktualna v mesecu avgustu.

Na koncu pa tudi trgatev. Katere se vsi veselimo, vsi vinogradniki.

Potem pa seveda še martinovanje, tega smo veseli tudi kot gostinski obrat, ko gostje pridejo k nam in praznujejo ta dogodek, ko se iz mošta prelevi tale čudovita kapljica v vino,« razloži Martina.

Vinogradniška opravila so pri njih način življenja, ki ga negujejo in ohranjajo za prihodnje generacije.

Takšen razvoj kmetije Breznik pa ne bi bil mogoč brez podpore evropskih sredstev, ki so jim omogočila širitev in prenovo.

»Ravno zaradi evropskih sredstev, smo v bistvu turistične kmetije, smo restavracije, smo podjetje, na koncu koncev vesela, da lahko še gledamo proti večjim ciljem, proti širšim ciljem, da se lahko razvijamo, da lahko pokažemo nekaj novega, ker da sam to vrednost dobiš in potem preneseš naprej, je res zelo težko,« še doda.

Z njihovo pomočjo so sami lahko zgradili prenočišča in igrala za otroke.

Obisk pri Breznikovih je več kot le obisk turistične kmetije – je potovanje v svet tradicije, kjer se spoštujejo narava, domačnost, tradicija in kakovost.

Tu vas pričakajo z odprtimi rokami, domačo hrano in vrhunskim vinom. Seveda se pri tem ne bodo ustavili.

»Načrti za prihodnost so, so veliki. V prvi vrsti bi si želeli še eno vinsko klet, kjer bi lahko opravljali razna opravila. Hkrati pa tudi še kakšna skrivnost, ki bo znotraj našega gostinskega obrata, več o tem pa povabljeni k nam, da vidite, kaj se bo dogajalo,« še doda.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.