Domov Skupna kmetijska politika 2023-2024 FOTO in VIDEO: Kmetija J.A.N.A. – zdravje iz narave v vsako steklenico

FOTO in VIDEO: Kmetija J.A.N.A. – zdravje iz narave v vsako steklenico

310
0
Kmetija J.A.N.A. v Križevcih pri Ljutomeru že deset let prideluje kakovostne izdelke iz aronije in šipka. S poudarkom na kakovosti in trajnostni pridelavi navdušujejo lokalne stranke in obiskovalce.

Kmetija Jana, ki se nahaja v Dobravi v občini Križevci pri Ljutomeru, že desetletje navdušuje s svojimi kakovostnimi pridelki iz aronije in šipka.

»Za aronijo in šipek smo se odločili zaradi pozitivnih lastnosti, ki vplivajo na naše zdravje. Aronija ima veliko antioksidantov, kar zelo dobro vplivajo na krvno sliko in dvig imunskega sistema, medtem ko je šipek, bogat z vitaminom C in pomaga v tistih mesecih, ko smo bolj nagnjeni k boleznim,« pojasni lastnica kmetije J.A.N.A., Jana Divjak.

Na kmetiji Jana se ponosno osredotočajo na samooskrbo in pridelujejo ter predelujejo le lastne surovine. Ki jo predelujejo v sok, sirup, marmelade, čaje, alkoholne pijače, prodajajo tudi sušeno aronijo in šipkov prah. Začeli so z aronijo, kasneje so dodali šipek, letos so uredili nov nasad Viljamovke.

»Poskušamo vedno, vsako leto, kak nov izdelek. Letos praznujejo desetletnico nasada aronije in petletnico nasada šipka,« doda Divjak.

Za kmetijo skrbita lastnik in lastnica kmetije Jana in Aleš Dolamič.

Pri delu jima velikokrat pomagata tudi hčerki. Kmetijstvo jim predstavlja neko stabilnost, samooskrbo, dejstvo, da se zaneseš nase in nisi v strahu, je pa res, da čeprav nisi odvisen od drugih, si pa veliko bolj odvisen od matere narave.

»Na katero pač ne moremo vplivati, kako se ona obnaša. Kaj se pa kmetovanja tiče, pa lepo je, ko si samo svoj gospodar lepo je, ko lahko tudi ponudiš stranki nekaj dobrega, zdravega zakaj si prepričan, da ji bo koristilo tako kot tebi,« razloži Jana Divjak.

Zraven pridelave sadja ponujajo na kmetiji tudi unikatne lesene izdelke, ki jih ustvarja lastnik kmetije J.A.N.A. in mož lastnice, Aleš Dolamič.

»Izdeluje lesene postrežne deske, sklede, ure in tudi lestence ter obešalnike po naročilu strank,«  razloži Jana Divjak.

Ta umetniški pridih dodaja še eno dimenzijo ponudbi kmetije.

In kje lahko kupite njihove izdelke?

Njihove izdelke lahko kupite na njihovi kmetiji, različnih sejmih in prireditvah. Njihovi izdelki so na voljo tudi v lokalnih trgovinicah. Redno jih najdete na stojnici v Biotermah Mala Nedelja.

»Mi pridelamo relativno malo, raje imamo kvaliteto kot kvantiteto. Naše stranke nas vedno hvalijo in v desetih letih smo si ustvarili prepoznavno ime s kvalitetnimi izdelki,« še pojasni Divjak.

Kaj pa načrti za prihodnost?

Za prihodnost načrtujejo širitev prostorov, kjer bodo lahko gostom ponudili degustacije in promocijska vodenja, s posebnim poudarkom na žganjekuhi.

Kmetija Jana tako ostaja zvesta svoji viziji pridelave kakovostnih, zdravju koristnih izdelkov, medtem ko hkrati širi svojo ponudbo in inovativne projekte.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

Foto: Jure Banfi