V prvi oddaji, ki je na televiziji IDEA nastala v sklopu projektu AgriFuture Generations, je bila gostja Simona Potočnik, ravnateljica Srednje biotehniške šole Rakičan.

»Skozi desetletja smo se razvijali in prilagajali potrebam časa, vendar ostajamo zvesti svojemu poslanstvu – vzgajati in izobraževati kompetentne strokovnjake na področju kmetijstva,« je dejala.

 

Šola nudi tri različne programe: štiriletni kmetijsko-podjetniški tehnik, triletni program gospodar na podeželju in dvoletni program pomoč v biotehniki in oskrbi.

V preteklosti so ponujali tudi hortikulturne programe, vendar so ti zaradi manjšega zanimanja sčasoma izginili iz kurikuluma: »Na žalost je interes za vrtnarstvo in hortikulturo po vsej Sloveniji upadel, verjetno zaradi zahtevnosti dela in vpliva vremenskih razmer,« je povedala Potočnik.

Priljubljeni programi in uspešna pot do poklica

Največ zanimanja med dijaki vzbuja štiriletni program kmetijsko-podjetniškega tehnika. Ta vključuje vsebine podjetništva, trženja in ekonomike, kar dijakom omogoča pridobitev širokega nabora znanj.

»Veliko naših dijakov nadaljuje študij na fakultetah, največkrat na kmetijski fakulteti v Mariboru,« je dodala.

Uspešno zaključena fakulteta jim odpira dodatne možnosti na kmetijskih razpisih in programih za mlade prevzemnike kmetij.

 

Praktično usposabljanje je ključna komponenta izobraževanja, saj se dijaki učijo neposredno na šolskem posestvu in pri lokalnih kmetijskih podjetjih, kot je Panvita. Prav praksa v realnem okolju mladim odpira vrata za nadaljnjo zaposlitev.

»Dijaki sodelujejo pri vseh procesih, od priprave prsti do dela s sodobnimi stroji,« je razložila.

 

Digitalizacija in nove tehnologije: Kmetijstvo prihodnosti

V zadnjih letih postajajo digitalizacija in nove tehnologije ključne komponente sodobnega kmetijstva. Na Biotehniški šoli Rakičan se trudijo slediti tem trendom.

»Naši učitelji so strokovno zelo usposobljeni, še posebej na področju poljedelstva,« je pojasnila.

Dijaki imajo dostop do najnovejše kmetijske opreme, kot so navigacijski sistemi v traktorjih in droni: »Ko je v traktorju sodobna oprema, zanimanje dijakov takoj naraste. Tehnologija jim olajša delo in poveča učinkovitost.«

 

 

Kljub omejenim finančnim sredstvom se šola trudi, da bi dijakom omogočila dostop do najnovejših tehnik in inovacij: »Sodelujemo s kmetijskimi sejmi in fakultetami ter organiziramo predstavitve, da lahko dijaki iz prve roke vidijo prihodnost kmetovanj.«

Podjetništvo kot ključ do uspeha

V Pomurju, kjer ima kmetijstvo dolgoletno tradicijo, je pomembno razvijati podjetniške veščine. Na Biotehniški šoli Rakičan se tega dobro zavedajo. Dijaki se učijo, kako z inovativnimi pristopi dodati vrednost svojim pridelkom in izdelkom, kar jim omogoča konkurenčnost na trgu.

»Podjetništvo je v kmetijstvu nujno, saj omogoča dodano vrednost in finančno stabilnost,« je poudarila.

Priložnosti za prihodnost in trajnostni razvoj

V času podnebnih sprememb in naraščajoče pomembnosti trajnostnega kmetijstva Biotehniška šola Rakičan velik poudarek namenja ohranjanju okolja.

»Našo zemljo moramo ohranjati, ker je to temelj naše prihodnosti,« je dejala Potočnik.

Dijaki se skozi izobraževalni program učijo, kako pravilno ravnati z naravnimi viri in zmanjševati uporabo kemičnih sredstev: »Pomembno je, da ohranjamo rodovitnost zemlje za prihodnje generacije.«

 

Povezovanje s podjetji, občinami in lokalnimi skupnostmi omogoča, da dijaki pridobijo ne le teoretična, temveč tudi praktična znanja.

»Sodelovanje je temelj našega delovanja. Veseli smo, da naši dijaki po koncu šolanja najdejo priložnosti v lokalnem okolju in prispevajo k razvoju regije,« poudarja.

 

Vizija za prihodnost

Biotehniška šola Rakičan ostaja zavezana k razvoju novih generacij kmetovalcev in strokovnjakov: »Želimo povečati naše šolsko posestvo na 100 hektarjev in razširiti izobraževalne programe.«

Kljub manjšemu številu dijakov pa šola ostaja velika po svojem vplivu in pomembnosti za lokalno okolje.

»Naša vizija je jasna – vzgajati kompetentne strokovnjake, ki bodo s svojim znanjem in zagnanostjo krojili prihodnost kmetijstva,« zaključi Potočnik.

*Video je nastal v okviru projekta AgriFuture Generations.

 

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.