Domov Trendi kohezije VIDEO: Robert Grah: Želimo, da se mladi usmerijo v poklice, ki omogočajo razvojni potencial

VIDEO: Robert Grah: Želimo, da se mladi usmerijo v poklice, ki omogočajo razvojni potencial

26
0

Pomurje je v zadnjih petnajstih letih doživelo pomembne gospodarske spremembe, ki so zaznamovale prehod iz krize v obdobje rasti.

V tokratni oddaji Trendi kohezije na televiziji IDEA je bil gost Robert Grah, predsednik Pomurske gospodarske zbornice.

Predstavil je ključne trende in izzive regije, ki je iz pretežno industrijske postala središče inovacij in podjetništva.

Prepolovljena brezposelnost, podvojena gospodarska rast

»Gospodarski kazalniki so se podvojili glede na leto 2008, le stopnja registrirane brezposelnosti se je razpolovila,« je poudaril Grah.

Ob tem je poudaril, da regija danes beleži eno najnižjih stopenj brezposelnosti, kar je po njegovih besedah pripeljalo do novega izziva, saj več ni na razpolago kadra, ki bi ga podjetja lahko zaposlila.

Prestrukturiranje panog in vlaganja v nove tehnologije

Pomurje se je v preteklih letih uspešno prestrukturiralo iz tradicionalnih industrijskih panog v sektorje z visoko dodano vrednostjo.

»Podjetja, ki imajo nove inovacije in s tem nastopajo po celem svetu, danes ustvarjajo večjo dodano vrednost,« je pojasnila.

K temu je pripomogel tudi zakon o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2019, ki je leta 2010 zagotovil sredstva za digitalizacijo in avtomatizacijo podjetij ter spodbudil tuje investicije.

Izzivi kadrovske krize in pomen izobraževanja mladih

Grah je dodal, da trenutno največji izziv predstavlja pomanjkanje ustreznih kadrov, kar je problem tako v Pomurju kot drugod po Evropi.

»Če nimamo domačih kadrov, poskušamo pridobiti delovno silo iz drugih regij ali celo iz tujine,« je dejal.

Ob tem je poudaril, da so projekti, usmerjeni v poklicno usmerjanje mladih, izjemno pomembni za prihodnost regije. Spodbujajo poklicno-tehnično izobraževanje in želijo, da se mladi usmerjajo v poklice, ki omogočajo razvojni potencial.

Talent center (vir: MOMS)

Razvojni potencial: od inovacij do Talent centra

Pomurska gospodarska zbornica si prizadeva, da bi regija postala središče inovacij na državni ravni.

»Vsako leto imamo tri do štiri inovacije, ki se uvrstijo med štirideset najboljših v Sloveniji,« je povedal.

Trenutno pa si prizadevajo za vzpostavitev Talent centra, ki bi služil kot razvojna platforma za mlade in regijo povezal z drugimi evropskimi centri.

Pomurje je s svojo gospodarsko preobrazbo in številnimi projekti, kot je Interreg, pokazalo, da lahko izkoristi evropska sredstva za krepitev sodelovanja, razvoj novih tehnologij in pridobivanje mladih kadrov, kar bo ključno za prihodnjo rast regije.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.