Alojz Varga nadaljuje dolgoletno družinsko tradicijo, vendar z močnim poudarkom na sodobni tehnologiji, ki prinaša nove možnosti v prašičereji.

Kmetija Varga je že tretjo generacijo steber kmetovanja v majhni vasi Gradišče. Njihova zgodba ni le o ohranjanju dediščine, ampak tudi o inovacijah in prilagajanju sodobnim zahtevam.

Od majhne kmetije do sodobne prašičereje

Alojz Varga je o svojih začetkih povedal: »Kmetujem že kot tretja generacija na kmetiji. Moji predniki so bili ves čas odvisni od kmetije, tako sem tudi danes jaz.«

 

V preteklosti je bila njihova kmetija majhna, mešana kmetija, vendar so po osamosvojitvi Slovenije opustili govedorejo in se v celoti osredotočili na prašičerejo.

Odločilni korak se je zgodil leta 2010, ko so začeli posodabljati hlev in investicijo zaključili leta 2022 z izgradnjo novega sodobnega hleva.

»Hlev nudi maksimalni komfort,« je dejal Varga. »Je zgrajen po najsodobnejših standardih, imamo proste bokse v praselišču in živali imajo možnost nenehnega gibanja ter izhoda na zrak.«

Takšne izboljšave ne prinašajo koristi le za živali, ampak tudi olajšajo delo na kmetiji.

Udobje in dobro počutje živali v ospredju

Sodoben hlev omogoča živalim večje udobje in svobodo gibanja. Varga je pojasnil: »Živali se po porodu deseti dan lahko prosto gibajo po prasilišču.« Poleg tega imajo dostop do zunanjega prostora, kar še dodatno prispeva k njihovemu dobremu počutju.

Poleg tega je kmetija Varga tudi vzrejno središče za plemenske merjasce, kar jim omogoča posebne pogoje vzreje.

»Naša kmetija je Nukleus, kar pomeni, da smo vzrejno središče za plemenske merjasce. Imamo tri pasme živali in tako zadovoljujemo potrebe naših kupcev,« je dejal.

To jim omogoča, da uspešno ohranjajo posebne pasme prašičev in zadovoljijo različne tržne zahteve.

 

Foto: Jure Banfi

Računalniško vodenje in prilagojena krma za vsako žival

Eden največjih tehnoloških napredkov na kmetiji Varga je računalniško voden sistem za krmljenje SpotMix, ki omogoča natančno prilagajanje prehrane za vsako žival posebej.

»Krmljenje preko SpotMix je povsem računalniško vodeno,« je dejal Varga.

»Dnevno lahko vsaka žival dobi hrano, ki jo potrebuje glede na svoje potrebe. Male pujse krmimo z različnimi vrstami krme, prav tako pitance, kjer so različne faze krmljenja prilagojene glede na njihovo težo.«

 

Foto: Jure Banfi

Sistem prepoznava živali prek čipov, kar omogoča natančno spremljanje njihovega stanja in potrebe po hrani.

Varga dodaja: »Vsaka žival ima svoj čip, preko katerega spremljamo vse podatke. Na podlagi tega računalnik sam prilagodi količino krme.«

Manj fizičnega dela, a več nadzora

Čeprav tehnologija olajša krmljenje, pa upravljanje tako velike prašičereje še vedno zahteva veliko nadzora.

»Računalnik je zelo olajšal hranjenje, vendar moramo še vedno redno pregledovati zdravstveno stanje živali in spremljati spremembe,« je pojasnil.

To pomeni, da so investicije v tehnologijo zmanjšale količino fizičnega dela, vendar so hkrati povečale potrebo po natančnem nadzoru nad proizvodnjo.

 

Foto: Jure Banfi

Ključna vloga sofinanciranja

Velika investicija v nov hlev in tehnologijo pa ne bi bila mogoča brez sofinanciranja.

»Če ne bi uspeli na razpisu in pridobili dela sredstev, tega hleva zagotovo ne bi gradili. Investicija je bila zelo draga,« je priznal.

Sofinanciranje jim je omogočilo, da so nadgradili kmetijo in poskrbeli za sodobno proizvodnjo, kar bo zagotovo prispevalo k nadaljnjemu razvoju.

 

Foto: Jure Banfi

Ta investicija pa ne pomeni le izboljšav za sedanjost, ampak tudi pomembno prispeva k prihodnosti kmetije.

»Ena najpomembnejših točk pri odločitvi za investicijo je bila, da načrtujemo nadaljnji razvoj kmetije in da bo kmetovanje na tej kmetiji potekalo še naprej iz generacije v generacijo,« je dodal.

*Video je nastal v okviru projekta AgriFuture Generations.

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.