Domov Trendi kohezije FOTO in VIDEO: Energetska prenova starejše stavbe obrodila sadove z opaznimi prihranki

FOTO in VIDEO: Energetska prenova starejše stavbe obrodila sadove z opaznimi prihranki

285
0

Energetska prenova območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota je prinesla bistvene prihranke pri stroških energije in izboljšane pogoje za zaposlene.

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota je ustanova, ki skrbi za javno zdravje vseh prebivalcev v pomurski regiji.

Stavba, v kateri delujejo, je ena od najlepših stavb v Murski Soboti in je bila redno vzdrževana, kolikor so sredstva omogočala.

»Vedno je šlo za javne ustanove, ki so imele omejena sredstva za prenovo, a so se vsi trudili vzdrževati to lepo stavbo v okviru razpoložljivih sredstev,« je dejala Tatjana Krajnc-Nikolić, namestnica predstojnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območne enote Murska Sobota.

Nova fasada, luči in sistem ogrevanja

Po odobritvi evropskih sredstev za celovito energetsko prenovo je bila stavba murskosoboške območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v letu 2023 energetsko prenovljena.

Prenova je obsegala novo fasado s toplotno izolacijo, vgradnjo energetsko učinkovite razsvetljave ter namestitev energetsko učinkovitih sistemov ogrevanja, hlajenja in prezračevanja.

Izboljšani delovni pogoji za zaposlene po energetski prenovi

Prenova je prinesla bistveno boljše delovne pogoje za zaposlene, ki so pred tem delali v prostorih z gretjem na kurilno olje.

»Po energetski prenovi imamo v vseh prostorih enake mikroklimatske pogoje za delo, tako v poletnem kot v zimskem času. To zelo positivo viliva na počutje zaposlenih in stem tudi njihovo delovno uspešnost,« je izpostavila Kranjc-Nikolić.

Opazni prihranki in pozitivne projekcije stroškov energije

Prenova, ki je bila dokončana septembra 2023, že prinaša opazne prihranke pri stroških energije.

»Natančnih podatkov o prihrankih sicer še ne moremo vrednotiti, a so že opazni prihranki, tudi projekcije bodočih stroškov kažejo na bistveno znižanje,«  je povedala Krajnc-Nikolić.

Energetska prenova bo tako dolgoročno omogočila bolj gospodarno uporabo sredstev, kar je ključnega pomena za javne ustanove.

Ključna podpora kohezijskih sredstev

Brez sofinanciranja evropske kohezijske politike in ministrstva za zdravje tako obsežna energetska sanacija ne bi bila mogoča.

»Kot neposredni proračunski uporabnik nimamo lastnih sredstev za tovrstne investicije in brez sofinanciranja prenove sami ne bi zmogli financirati,« je poudarila Krajnc-Nikolić.

Foto: Jure Banfi